Exodus: Gods and Kings (2014)

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 16.17.26

I Ridley Scotts senaste film Exodus: Gods and Kings berättas historien om Moses och hur han kom att leda Israels folk ut ur slavbojornas Egypten ca 1300 år före Kristus. Jag vet inte hur det är för er, men storfilmer med religiösa förtecken får mig inte direkt att ta fram hoppjerkan, men å andra sidan kan vilken berättelse som helst bli intressant om perspektivet som bjuds är det rätta. I Exodus är det Moses och åter Moses perspektiv som står i centrum. En smula sympati och ett visst utrymme tillägnas den egyptiske faraon Ramses, tillika Moses bror i allt utom blod. Men mest är det Christian Bales film. Under 150 minuter får knappt någon annan en syl i vädret. Det skulle vara Gud i pojkskrud då. En tuff, liten kille med brittisk accent. Ja, och vad ska man säga om det faktum att Moses och hans buddies pratar engelska, har ljus hy och ögon och sminkar sig som drag queens? På ett sätt är det bara kul att se alla dessa karlar trippa runt i fotsida klänningar, sandaler och mängder av smink – men jag störde mig på att de målat kajal taffligare än fjortisar.

Sigourney Weaver, Ben Kingsley och Aaron Paul har inte mycket att jobba med, utan tycks ha samma funktion som Christian Bales välsmkinkade fåraherde-fru: att se vördnadsfullt på Moses och följa hans minsta vink utan att ifrågasätta alltför mycket. Han kan den där Moshe! Det är nästan skrattretande att se Ridley Scott kasta bort så många skådespelartalanger medan Joel Edgerton (Ramses) och hans entourage får munhuggas och leva ut som teatraliska påfåglar.

Skärmavbild 2015-04-01 kl. 16.18.50

Visuellt sett är det väl en snygg film, med en del actionfyllda hästdroska-scener (haha) och levande iscensättning av De tio plågorna som drabbar Egypten. Men sammantaget… njae. Ridley Scott lyckas inte få mig att känna ett dyft för  Moses sak, men det är klart roligare än Barnens bibel som jag tvingades läsa som barn. Fast notera frånvaron av blod och nakna kvinnobakdelar (”Some hugging, kissing between Moses and his wife” står det i Parents guide under Nudity på IMDB), säkerligen för att säkra PG13-ratingen. Inte för att våld och sex är nödvändigt alla gånger för att skapa ”äkthet”, men Exodus är blodlös även i andlig bemärkelse.

Spaning: Två skådespelare från Game of Thrones fanns med i rollistan; Indira Varma (Ellaria Sand, fru till prins Oberyn) och Tara Fitzgerald (Selyse Baratheon, Stannis hänryckta fru). 

wp-bat-2

2 svar till “Exodus: Gods and Kings (2014)

 1. Känns som vi verkligen var inne på samma spår här…! 🙂
  EN film som gav….inget….
  http://flmr.me/2015/03/27/exodus-gods-and-kings-2014/

  Gilla

  • @Steffo: Ja verkligen! 150 väääääldigt långa minuter. Kände mig frustrerad över att Breaking Bad Boy aldrig blev en riktig karaktär, han introducerades som om han skulle spela en större roll, men sen gick han in i mute mode och tittade vördnadsfullt på Moses resten av filmen. Ridley Scott kastade verkligen bort skådespelarpotential i den här filmen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s