Night Will Fall (2014)

SVT visar Night Will Fall på Förintelsens dag, 70 år efter befrielsen av Auschwitz. En dokumentärfilm av André Singer om hur brittiska, amerikanska och sovjetiska soldater fick i uppdrag att filma i koncentrationslägrena i Tyskland och Polen under och efter befrielsen, 1945. Tanken var att göra en dokumentärfilm åt eftervärlden och den regisserades av självaste Alfred Hitchcock och producerades av Sidney Bernstein. Men materialet var så starkt och filmen (med den rungande titeln ”German Concentration Camps Factual Survey”) stod istället och samlade damm fram tills 1984 då den visades på Berlin Filmfestival – och filmen har inte färdigställts helt och hållet förrän nu. 
 
 
Jag var i Auschwitz när jag var 15 år. I vår skola var det tradition att skicka alla niondeklassare till Polen för att besöka Birkenau och Auschwitz. Ett starkt minne, men jag är inte helt säker på om man verkligen var mogen att ta in vad som hände där i den åldern. Kanske blir man aldrig det. Night Will Fall är väldigt grafisk och jag vill varna för starka bilder. Men det är också en jäkligt bra påminnelse om hur vi inte vill att världen ska se ut. 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s