A Bitter Taste of Freedom

av Marina Goldovskaya

Var: Tempo Dokumentärfestival 9-13 mars i Stockholm
Jag såg den: torsdag 10 mars kl 14.50 på Victoria 7 – Världspremiär!
Visas även: på fredag 11 mars kl 17 på Victoria 2Anna Politkovskaya mördades utanför sitt hem i Moskva den 7 oktober 2006. Hon var Rysslands samvete som genom sitt journalistiska arbete satte regimens övervåld i Tjetjenien under lupp. Då hade hon redan överlevt ett förgiftningsförsök, som för övrigt hindrade henne från att medla i ett gisslandrama i Nordossetien. I scenen från sjukhuset efter förgiftningen går filmens regissör Marina Goldovskaya i närbild med Anna, som säger ”om det fortsätter så här slutar jag med journalistiken”. Hon slutade inte då, men någon satte till slut stopp för hennes möjlighet att skriva artiklar.

Goldovskaya hade redan gjort en dokumentär om familjen Politovskaya, som fick titeln ”A taste of freedom”, och flera andra dokumentärer. Marina hade därför mycket material, inte bara med Anna Politovskaya, utan från Rysslands moderna, politiska historia. Goldovskaya beslutar sig för att bli dokumentärfilmare när Sovjetunionen börjat förfalla och när 1 miljon människor väller ut på Moskvas gator i protest mot att leva under kommunismen, står Goldovskaya på ett tak och filmar. Hennes porträtt av Politovskaya är emellanåt en helgonförklaring, ja, men fördjupar sannerligen bilden av den där löpsedeln som man såg för snart 5 år sedan: ”Kritisk, rysk journalist mördad”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s